TREBALL L'ESCLAVITUD

L'ESCLAVITUD

El tràfic d'esclaus que existia des del segles prengué al S.XVII un volum extraordinari i constituí un dels factors més decisius i més plens de conseqüències de l'història d'Àfrica. L'estatus social i el paper dels esclaus va ser considerat inferior o inexistent en relació a una persona lliure.

Les principals causes de l'esclavitud eren les guerres, la sentencia penal i la compravenda. El fenómen de l'esclavitud es remonta a les civilitzacions antigues. Normalment els esclaus eren empleats com a mà d'obra, però hi havia ecsepcions, com certa tribu africana que raptaven individus d'altres tribus i els drogaven talment que només eren usats com a instruments sexuals.

El descobriment d'Amèrica i la posterior conquesta d'aquest continent a mans d'espanyols i portuguesos van repercutir a una altra regió del planeta, una mica allunyada dels aconteixements de conquesta: Àfrica.
Tot i que els dos continents estaven separats per l'Oceà Atlàntic, es produeix una aproximació entre Amèrica i Àfrica.
La causa d'aquesta aproximació va ser la necessitat de mà d'obra per a l'apropiació de les riqueses que oferia aquest continent.
Àfrica va ser el ''monopoli'' al que es refereix com a mà d'obra, en quantitat d'esclaus.

Va començar un flux incessant que durà quatre-cents anys, en els quals milions d'africans van atravessar en vaixells negrers l'Oceà Atlàntic per ser venuts posteriorment als colonitzadors d'Amèrica.
La cacera d'esclaus va començar per primera vegada, el 1441, quan els portuguesos van capturar esclaus africans.

Amb el còrrer dels anys, el comerç va anar guanyant una dinàmica sense precedents en aquesta regió.
Es van obrir noves rutes d'accés a l'interior, i es generalitzava la competència per el tràfic d'esclaus.




INICIS DEL TRÀFIC D'ESCLAUS

Entre els S.XVI i XIX, milions d'esclaus van ser arrancants violentament de les seves terres i aldees, amb destinació a Amèria i les isles de l'Oceà Índic, on posteriorment eren obligats a treballar en plantacions de sucre, cotó, cacao i tabac i en les mines d'or i plata.

Aquests productes eren utilitzats posteriorment com a matèria prima per a indústries en procés d'evolució a Europa. Amb el tràfic d'esclaus, l'home va començar a ser un objecte de canvi, mercaderia i una màquina de treball. Les formes principals d'apropiació d'esclaus que eren venuts després en la costa a traficants, eren les guerres entre els regnes per el comerç i l'extenció dels seus territoris.

A vegades el tràfic era fet entre grups de la mateixa tribu, normalment quan la demanda era abundant. El traficants també feien guerres i ''razzies'' pel seu compte per aconseguir esclaus.




ENGLISH PART*

Between the sixteenth and nintinth centuries, millions of africans were torn violently from their lands and villages, with destination to America and the Indic islands, where they were bound to work in big sugar, cocoa, cotton and tobacco plantations, and in gold and silver mines.



These products were used later like raw material for industries in Europe. With the slave traffic, men begin to be exchanged as objects, goods and work machines.
The main ways of the appropiation of slaves that were sold later at the coast to traffickers were wars between kingdoms for the businesses and the extension of their territories.

Sometimes the traffic was performed between groups of the same tribe, specially when the demand was high. Traffickers also did wars and raids to get slaves by themselves.


PENETRACIÓ EUROPEA A ÀFRICA -

El Segle XV fou un segle marcat per gran avenços tècnics i científics, aquest desenvolupament animà les potencies europees de l’època a intentar alguns canvis al comerç internacional.

Fins aquest segle, el comerç internacional estava restringit al Mar Mediterrani i Oceà Índic. Portugal fou el primer Estat europeu a intentar un canvi de sentit,

Al Segle XV, els portuguesos van començar a buscar un camí al llarg de la costa occidental africana. És així com l’any 1481 es construeix el primer fort a la Costa d'Or intentant des d'allí arribar a les vetes d'or d’aquesta part d'Àfrica.

Amb el temps, el comerç es va diversificar, deixant de ser l’or l’única mercaderia que Àfrica oferia. Va començar l’extracció de marfil, de pells, fustes i, finalment, d’esclaus.

Inicialment, des que l'any 1441 els portuguesos van capturar per primera vegada esclaus africans, aquests eren exportats a Portugal, Espanya i Italia i a altres parts d'Europa , però en petites quantitats.

Després de la conquesta d’Amèrica, el tràfic d'esclaus va augmentar extraordinàriament, i es va convertir en una institució anomenada Comerç Triangular.




A inicis del Segle XVI diversos territoris a Americà van ser colonitzats per portuguesos i espanyols. Els pobles aborigens (pobles nadius conquerits) van ser massacrats o reduïts a l'esclavitud durant la conquesta.

En aquestes terres conquerides els europeus van introduir el cultiu de la canya de sucre tabac, cotó i cafè i l'extracció d'or i plata, aquestes labors exigien de molta mà d'obra.

Els traficants àvids de lucre i amb experiència en el tràfic d'esclaus posen els seus ulls a Àfrica, com a regió amb molta mà d'obra barata.


CONSEQÜÈNCIES DEL TRÀNSIT PER ÀFRICA

Milions d'africans van ser exportats per terres llunyanes, altres tants milions van morir en llargues marxes fins a la costa i en els magatzems a l'espera de ser embarcats.



Aquest èxode forçat de milions de persones va provocar la disminució del creixement vegetatiu de la població africana, ja que els homes i dones en edat de procreació eren venuts.


Efectes polítics

El comerç d'esclaus era el més lucratiu i els europeus es van encarregar de persuadir els caps locals i als mercaders africans per participar-hi. L'aristocràcia, els caps i els comerciants africans volien augmentar la seva riquesa, autoritat i poder, volent també defensar la seva independència. Per a això, necessitaven d'armes de foc i mercaderies d'Europa. En aquest context, la fabricació d'armes de foc es va transformar en un gran negoci d'exportació. Amb elles s'organitzaven extenses caces d'homes, atacs a altres pobles, tribus i aldees, per tal de sotmetre'ls i vendre'ls com a esclaus.

Efectes econòmics
Les activitats econòmiques com l'agricultura, mineria, artesania, terrisseria i el comerç local van ser abandonats i es van orientar a una activitat econòmicament més productiva: l'esclavitud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario